AUSTRALIAN LABRADOODLE OF COBBERDOG?

Hoewel (nog) geen erkend ras is de naam “Australian Labradoodle” toch al weer aardig wat jaar bekend. We bedoelen daarmee de vrolijke krullenbol, ontstaan uit een prachtige samensmelting van de verschillende toegestane parentbreeds (labrador retriever, poedel, engelse en amerikaanse cocker spaniel, ierse waterspaniel en curlycoated retriever). De drie grote in de wereld opererende rasverenigingen (Australian Labradoodle Association America, Australia en Europe (ALAA, ALA en ALAEU)) gebruiken de naam Australian Labradoodle dan ook met trots.

Sinds enige tijd duikt echter ook de naam Cobberdog op. En dit maakt het voor de consument niet duidelijker, want wat is nu weer een Cobberdog? Feitelijk is een Cobberdog voor het allergrootste gedeelte gewoon dezelfde wijn in nieuwe zakken. Dit zijn veelal honden met exact dezelfde stambomen als de Australian Labradoodle, alleen is bedacht door enkele fokkers, niet aangesloten bij de ALAA, ALA en ALAEU, dat de naam Cobberdog een verbetering is ten opzichte van de naam Australian Labradoodle. Tevens wordt geclaimd dat onder de naam Cobberdog het ras erkend zou worden en dat dit in Australië bij de organisatie MDBA zou gebeuren. Graag wijzen wij er op dat de enige wereldwijde opererende organisatie die rassen kan erkennen de FCI is en dat daar momenteel nog geen sprake van is, niet onder de naam Australian Labradoodle en niet onder de naam Cobberdog.

Het enige (grote) verschil tussen de Cobberdog en de Australian Labradoodle is dat in de stamboom van een Cobberdog ook een Irish Softcoated WheatenTerrier kan voorkomen. Dat is een ras dat niet als parentbreed wordt erkend door de ALAA, ALAEU en ALA omdat deze het karakter van de Wheatenterrier geen positieve toevoeging vinden aan de Australian Labradoodle. Deze Irish Softcoated Wheaten Terrier hoeft niet voor te komen in de stamboom van een Cobberdog en wanneer deze er niet in zit is er dus feitelijk geen verschil en dan kunnen we stellen dat de Australian Labradoodle en de Cobberdog exact dezelfde zijn.

Is dit onhandig en onduidelijk voor de consument: jazeker! Wij kunnen dan ook stellen dat wij geen voorstander zijn van deze nieuwe naam, ALAEU-fokkers zullen de naam Australian Labradoodle blijven gebruiken en zullen zich hard maken voor het op juiste wijze fokken van de Australian Labradoodle waar al zoveel jaar zoveel mensen heel blij van zijn geworden.