Over het ras
De Australian Labradoodle
De Australian Labradoodle is een speelse, gevoelige, loyale en intelligente goedzak. Een vriend voor het leven met grappige looks en hij is ook nog eens ontzettend lief. Er is meer dat je moet weten over deze hond voordat je hem aanschaft.
Soorten en voorkomen
De Australian Labradoodle is atletisch en soepel, met heel veel haar en zachte en vriendelijke ogen. Ze zijn er in drie maten: de mini is vrij klein en maximaal 42 centimeter hoog, de standaard wordt wel tot 63 centimeter hoog en kan dertig kilogram wegen. Het mediumformaat zit ertussenin. Ook qua kleuren vacht valt er veel te kiezen; er zijn effen, twee- en meerkleurige Labradoodles.
Sociaal dier
De Australian Labradoodle is vriendelijk en sociaal ten opzichte van mens en dier. Hij is nieuwsgierig en zal altijd een kijkje komen nemen als er iemand aan de deur staat. Bedelen om aandacht is tweede natuur en ze zijn graag in de buurt van de baasjes. Het is een echt gezinslid en zo gedragen ze zich ook.
Richting andere honden stellen Australian Labradoodles zich nieuwsgierig en vriendelijk op. Ze houden ervan om lekker te spelen en te ravotten. Natuurlijk vinden ze niet altijd alle honden even aardig, maar ruzie zoeken doen ze niet graag. Dan gaan ze liever een andere hond uit de weg.
Australian Labradoodle als hulphond
In het buitenland – en op kleinere schaal in Nederland – is de Australian Labradoodle actief als hulphond of therapiehond voor mensen die ondersteuning nodig hebben op verschillende gebieden. Zo kan de hond bijvoorbeeld kinderen met een autismespectrumstoornis op de juiste manier stimuleren op het gebied van spreken en empathie.
Een commitment van jaren
Als je erover nadenkt om een Australian Labradoodle aan te schaffen, dan is het belangrijk dat je beseft dat je een commitment van jaren aangaat. Niet alleen is deze viervoeter een maatje voor jaren, hij vraagt ook de nodige aandacht en verzorging:
- Een Australian Labradoodle wordt tussen de tien en vijftien jaar oud.
- De krullerige vacht van een Australian Labradoodle is niet alleen lekker zacht en knuffelbaar; deze vacht heeft ook regelmatig verzorging nodig.
- Een Labradoodle is heel graag in de aanwezigheid van zijn baasje(s). Hij is niet graag alleen en het is absoluut geen optie om de hond buiten te houden.
- Hij is erg intelligent, sociaal, komisch en zacht en rustig in de omgang. Door zijn intelligentie is hij makkelijk te trainen. Maar let op: als hij niet goed wordt opgevoed of getraind, is hij zo slim om zichzelf ondeugende streken aan te leren. Geef hem dus voldoende goede geestelijke uitdaging.
- De Australian Labradoodle heeft ook fysieke uitdaging nodig. Hij neemt geen genoegen met een rondje om het huis; hij wil minimaal anderhalf uur per dag lekker bewegen. Als hij voldoende beweging krijgt is het binnenshuis een zeer relaxte en rustige hond.
“Als je op zoek bent naar een hypoallergene hond met een groots karakter, dan is de Australian Labradoodle een uitstekende keuze!”
Weet waar je koopt
Heb je interesse in een Australian Labradoodle? Dan is het belangrijk om goed te onderzoeken waar je een pup koopt. Binnen Nederland zijn twee verenigingen actief: de WALA (Worldwide Australian Labradoodle Association) en de ALAEU (Australian Labradoodle Association Europe (www.alaeu.eu), waar de meeste fokkers bij zijn aangesloten. Koop je een hond bij een bij de ALAEU aangesloten fokker, dan weet je dat je een goed gesocialiseerde en gezonde pup koopt met de strengste gezondheidstesten voor de ouderdieren.
Het ras
De Australian Labradoodle is geen gewone kruising tussen een Labrador en een Poedel. Er zijn zes rassen gebruikt om te komen tot de hond die er nu is; de parent breeds. Dat zijn de:
- Poedel.
- Labrador Retriever.
- Ierse Water Spaniel.
- Curly Coated Retriever.
- Amerikaanse Cocker Spaniel.
- Engelse Cocker Spaniel.
Op dit moment wordt het huidige generatieschema van de Australian Labradoodle Association of America (ALAA) gehanteerd. Daarin wordt uitgegaan van drie rassen die samen een Australian Labradoodle vormen. Dat zijn de Labrador, Poedel en Cocker Spaniel (Engelse en Amerikaanse). Kijk voor de opbouw van het generatieschema op de website van de ALAA.