Spelen

Balspelletjes met een Australian Labradoodle: een goed idee of niet?

De Australian Labradoodle is gek op uitdaging. Zowel mentaal als fysiek. Samen iets met zijn baas ondernemen vindt hij vaak leuk en hij is dol op spelletjes waarin hij zijn intelligentie kan benutten. En dus ook op balspelletjes zou je denken. Maar is dat wel écht zo?

Is die bal wel écht zo leuk?

Zodra jij een bal pakt, staat je Labradoodle al naast je te wachten totdat jij de bal gooit. En voor je het weet staat-ie weer stuiterend klaar voor de volgende ronde. Je denkt misschien dat dit signalen zijn dat jouw hond superenthousiast van de bal wordt. Dat is ook zo, maar al dit enthousiasme stapelt op. Hierdoor heeft jouw hond geen rem meer. Door opwinding en stress gaat hij zichzelf overvragen. En daar wordt jouw hond juist minder blij van!

De bal als uitlaatklep

De Australian Labradoodle heeft het nodig om zowel lichamelijk als ook mentaal op de juiste manier uitgedaagd te worden. Dit kan bijvoorbeeld met een fijne wandeling, waarbij meters maken gecombineerd wordt met lekker snuffelen en de omgeving verkennen. Als de hond een goede uitlaatklep heeft voor zowel zijn fysiek als ook zijn mentale basisbehoefte, is er in huis meer rust en ontspanning. Vaak wordt gedacht dat achter de bal aan rennen de perfecte manier is om uit te razen. Maar tijdens deze activiteit worden de stofjes adrenaline en cortisol aangemaakt, allebei een stresshormoon.

Verslavende werking

Er komt nog een derde stofje vrij: dopamine. Dit stofje heeft alles te maken met beloning en verwachting. Elke keer dat jij de bal gooit, komt er zo’n lading dopamine vrij. Dat werkt verslavend voor honden. Het gevaar hiervan is dat jouw Australian Labradoodle over zijn eigen grenzen gaat.

Lichamelijke inspanning

De snelle actie die volgt na het gooien van de bal is ook fysiek belastend voor een hond. Hij moet plots stoppen en draaien, waarna weer een snelle actie volgt. Wees extra voorzichtig met pups, opgroeiende honden en senioren. En ook honden – ongeacht de leeftijd en conditie – zijn gebaat bij een goede warming-up, door bijvoorbeeld rustig te wandelen voordat ze in actie moeten komen.

De juiste mentale uitdaging

Kun je dan helemaal nooit meer een balletje gooien? Het kan als je alert bent. Geef jouw hond duidelijkheid en grenzen en gooi bijvoorbeeld maar een enkele keer. Zorg daarnaast voor een goede warming-up. Probeer ook eens balspelletjes die jouw hond op een betere manier uitdagen. Denk bijvoorbeeld aan het verstoppen van de bal, wat ook nog eens voor meer mentale uitdaging zorgt. Wil je je hond leren apporteren? Dan kun je hiervoor bijvoorbeeld ook een trainingsdummy gebruiken. Die rolt niet weg zoals een bal, waardoor er minder fysieke belasting is.

Lees ook deze berichten

Blijf op de hoogte

Net een pup of kun je geen genoeg krijgen van Australian Labradoodles? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. We delen regelmatig handige tips en weetjes.

Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.